Evităm să calculăm greșit diurna dacă structurăm informația în două parți
I.Perioada 1 ianuarie 2022- 30 aprilie 2022
- pentru diurnă internă- suma maxim deductibilă este de 50 lei/zi.
În anul 2022, la fel că în anul 2021, nivelul maxim deductibil al diurnei se păstrează la nivelul următor:
- pentru diurnă externă : suma maxim deductibilă este 2.5 ori nivelul pentru instituții publice. Diurnă externă maxim deductibilă (aici) este stabilită pentru fiecare țară în parte. Tabelul cu sumele pentru fiecare țară îl poți găsi aici https://www.contzilla.ro/diurna-externa-si-diurna-interna-plafon-neimpozabil/
11 Vegan Bodybuilders Proving Plant Power – Old School Labs strongman superfit bodybuilder dies five days after a minor cut on his elbow turned into deadly flesh-eating bug | the sun
II.Începând cu veniturile aferente lunii mai 2022, se introduce un nou plafon pentru sumele care sunt neimpozabile și nesupuse contribuțiilor sociale, în cele două situații – plafon de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat -pentru salariați iar pentru administratori –3 remunerații prevăzute în raportul juridic. Se aplică atât pentru diurnele externe cât și interne.
Bază legală-începând cu 1 mai 2022- Legea 72/31.03.2022
Formula calcul plafon: Salariul brut * 3 * nr de zile pentru care se cuvine diurna /nr. zile lucratoare din luna
Mai precis textul legii arată că este neimpozabilă și nu se supune nici contribuțiile sociale :
“indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, inclusiv indemnizația specifică detașării transnaționale, prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, precum și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați potrivit legislației în materie, pe perioada desfășurării activității în altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate;“
Exemplul pentru diurna internă
Un salariat cu salariul brut de 3.000 lei pleacă in delegație internă pentru care beneficiază de diurnă. Deplasarea are loc in luna mai 2022 si durează 5 zile.
Diurnă zi = 50 lei
Prin urmare ar putea beneficia de diurnă 5*50 = 250 lei.
Acum trebuie să verificăm dacă ne încadrăm în cel de-al doilea plafon care se calculează astfel: (3* 3.000 / 22) * 5 = 2.045 lei
Datorita faptului ca suma 250 lei este inferioara plafonului de 2.045 lei, atunci angajatul va putea beneficia de cei 250 neimpozabili.
Exemplul pentru diurna externă
Un salariat cu salariul brut de 3.000 lei pleacă în delegație externă pentru care beneficiază de diurnă. Deplasarea are loc în luna mai 2022 și durează 5 zile.
Diurnă zi = 70 eur
Prin urmare ar putea beneficia de diurnă 5*70 eur = 350 eur, în echivalent lei presupunem că este 1.729 lei.
Acum trebuie să verificăm dacă ne încadrăm în cel de-al doilea plafon care se calculează astfel: (3* 3.000 / 22) * 5 = 2.045 lei
Datorită faptului că suma 1.729 lei este inferioară plafonului de 2.045 lei, atunci angajatul va putea beneficia integral de cei 1.729 lei neimpozabili
Ce document justificativ se utilizează pentru decontarea diurnei?
Singură justificare a decontării diurnei este ordinul de deplasare/decontul de cheltuieli care arată efectuarea deplasării în interes de serviciu și durata acesteia. Diurnă în sine nu are la baza un document cum ar fi bonul, chitanță sau factură.
Condițiile pentru acordarea diurnei interne:
Diurna se acordă fiecarui angajat care este trimis într-o misiune de serviciu:
- La o distanța de minimum 5 km de localitatea în care angajatul își are locul de muncă;
• Pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice pe an;
• Numai dacă durata deplasării este de cel puțin 12 ore.
In situații speciale, perioada de 60 de zile se poate prelungi cu până la 60 de zile, însă numai cu acordul expres al angajatului.
O entitate poate acorda diurna depășind suma maximă deductibilă ?
Acest lucru este posibil însă dacă se depașește plafonul deductibil arătat mai sus, diferența este considerată venit de natura salarială și se taxează la fel ca salariul – cu CAS, CASS și impozit.
Cine poate beneficia de diurnă?
- in primul rand salariații firmei și apoi
- administratorul firmei
Cum se calculeaza diurna?
- Diurna internă
- diurna internă se acordă pe zile calendaristice
- pentru delegarea cu o durată de o singura zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizația se acordă numai dacă durata delegării este de cel putin 12 ore.
B.Diurna externă
- Diurna externa se calculeaza diferit de diurna interna in sensul ca perioada pentru care se acorda diurna se determina in functie de mijlocul de transport folosit, astfel:
a)momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b)momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
- Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Tratamentul fiscal al diurnei daca durata deplasarii depaseste 120 de zile calendaristice intr-un an este urmatorul:
Daca un angajat este in deplasare pentru mai mult de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile este considerata venit de natura salariala si va fi supusa impozitului pe salarii si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii pe statul de plata.
Se poate plati diurna in avans angajatului, inainte de plecarea in delegatie ?
Da, angajatul poate primi un avans inainte de a efectua deplasarea, urmand ca la reintoarcerea din deplasare sa cumuleze toate cheltuielile antrenate inclusiv diurna. Daca suma cheltuielilor plus diurna este mai mica decat avansul acordat atunci angajatul va primi diferenta, iar daca raportul de marime este invers, angajatul va trebui sa restituie surplusul.
Sursa materialului:
Diurna in 2022: plafon, reglementari, monografie contabila (sinteza)