Lista marilor contribuabili valabilă de la 1 ianuarie 2022 stabilită de ANAF

Antreprenorii află pe 10 noiembrie 2021 că de la 1 ianuarie 2022 trec la o altă categorie și anume cea a marilor contribuabili. Și pentru că nu este de ajuns, vor avea două obligații mari în plus.

Regulile în funcție de care se face încadrarea la categoria marilor contribuabili au fost modificate miercuri, 10 noiembrie 2021, astfel că Agenția a emis joi ordinul prin care stabilește noua listă a firmelor mari.

Noua listă a marilor contribuabili a fost stabilită prin Ordinul ANAF 1782/2021 și va fi valabilă efectiv de la 1 ianuarie 2022, moment la care lista valabilă acum urmează să fie abrogată. Noul ordin trebuie publicat doar pe site-ul ANAF, nu și în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

În total, vorbim de o listă cu 3.364 de mari contribuabili care vor fi administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Verifică dacă societatea ta este încadrată la mari contribuabili din 1 ianuarie 2022 aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Anexa2_OpANAF_1782_04112021.pdf

Dosarul prețurilor de transfer și implementarea SAF-T, principalele obligații suplimentare pentru cei nou-trecuți pe listă

Companiile nou-trecute pe lista marilor contribuabili trebuie să știe că vor avea două mari obligații suplimentare începând din 2022, așa cum reiese din legislația fiscală.

În primul rând, marii contribuabili sunt obligați să întocmească anual, până la termenul de declarare și plată a impozitului pe profitul anului anterior, dosarul prețurilor de transfer. Potrivit Ordinului ANAF 442/2016, este vorba de firmele mari care au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare dintre pragurile de mai jos:

  • 200.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 250.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 350.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Aceștia riscă o amendă de 27000 lei pentru lipsa acestui dosar.

În al doilea rând, trebuie menționată o nouă obligație stabilită în premieră pentru marii contribuabili (prin Codul de procedură fiscală), care se va aplica efectiv de la 1 ianuarie 2022 – raportarea fișierului standard de control fiscal (SAF-T) prin declarația 406.

Vă voi povesti într-un nou articol despre această nouă declarație D406.

O veste bună, însă, este că autoritățile vor acorda firmelor mari o perioadă de grație pentru primele raportări. Astfel, dacă întârzie cu depunerea fișierului SAF-T, contribuabilii mari nu vor risca să fie sancționați de autoritățile fiscale.

Societățile noi care se vor regăsi acum pe lista marilor contribuabili
(https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Anexa2_OpANAF_1782_04112021.pdf) au răgaz până pe 1 iulie 2022 să își adapteze programele informatice pentru a reuși să transmită această nouă declarație. Dacă ținem cont și de perioada de grație, atunci aceștia pot depune prima declarație în ianuarie 2023.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *