Declarația beneficiarilor reali

Daca ai o afacere probabil ai auzit vorbindu-se despre aceasta declaratie si te intrebi in ce consta si daca are rost sa afli mai multe.

Succesul afacerii tale vine si din protejarea ei platind cat mai putine amenzi.
Termenul acestei declaratii s-a tot amanat. Au fost discutii si despre necesitatea acestei declaratii si ca s-ar renunta cu totul la aceasta idee. Dar iata ca NU s-a renuntat.

Asa ca pe scurt, despre declaratia beneficiarului real, trebuie sa stii ca:
1. Pana la ce data se depune? – 01.10.2021;
2. Unde se depune? – La oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica
3. Cine nu depune? – Regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat.
4. Ce completezi in aceasta declaratie? -Datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice.
5. Care sunt datele de identificare completate in declaratie? -Numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.
6. Ce se intampla daca nu depunem declaratia?-Risti o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

Gasesti aici formularul si modalitatea de trasmitere:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/inregistrarea-datelor-din-declaratia-privind-beneficiarul-real

Daca vrei sa stii mai multe poti parcurge cele scrise mai jos.

Ce este și cum se depune declarația de beneficiar real?
Obligația de depunere a fost reintrodusă prin Legea 101/2021 cu începere din 30 aprilie. Conform OUG 43/2021 publicata in Monitorul Oficial cu numarul 561 din 31 mai 2021 termenul a fost amanat amânat până pe 1 octombrie 2021.

Ce este declarația de beneficiar real?
Este o declarație pe proprie răspundere pe care o dă reprezentantul legal al societății (adică administra-torul societății) și care trebuie să cuprindă următoarele informații:
-datele de identificare ale beneficiarilor reali,
-modalitățile în care se exercită controlul asupra societății.

Ce/cine sunt beneficiarii reali în înțelesul legii?
Prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate. Conform legii, beneficiarul real al unei societăți este
cel care deține direct sau indirect 25% + unu din numărul acţiunilor/ părților sociale cel care participă în capitalul unei firme într-un procent de peste 25% ,cel care controlează direct sau prin alte mijloace activitatea respectivei societăți.
În România peste 95% dintre firme au ca beneficiar real asociați persoane fizice conform actului constitutiv.
Prin urmare, beneficiarul real este, după cum urmează:
În cazul firmelor – reprezentantul legal al firmei (administratorul)
în cazul fiduciilor sau construcțiilor juridice similare – toate persoanele următoare: constituitorul/ constituitorii, precum și persoanele desemnate să îi/le reprezinte interesele în condițiile legii fiduciarul/ fiduciarii beneficiarul/beneficiarii în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ (adică în cazul ONG-urilor):asociații sau fondatorii membrii în consiliul director persoanele cu funcții executive împuternicite de consiliul director să exercite atribuții ale acestuia.

Cine are obligația depunerii declarației privind beneficiarul real?
Conform noilor prevederi, orice firmă, fiducie sau ONG care este constituită în 2021 trebuie să depună declarația privind beneficiarul real, chiar la înființare.
Firmele, fiduciile și ONG-urile deja constituite au obligația depunerii anuale sau ori de câte ori apar modificări privind datele beneficiarilor reali.
Important: Obligația este valabilă inclusiv în cazul firmelor care au ca asociați doar persoane fizice.

Cine NU depune declarația privind beneficiarul real?

 regiile autonome
-companiile și societățile naționale
-societățile deținute integral sau majoritar de stat

Cine este persoana căreia îi revine obligația depunerii declarației?
Persoana care are obligația depunerii acestei declarații este reprezentantul legal al societății. Acesta trebuie să completeze și să depună o declarație pe proprie răspundere care trebuie să cuprindă
datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum și modalitățile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice, conform criteriilor stabilite de lege.

Care este termenul legal de depunere a declarației privind beneficiarul real?
Conform noilor modificări prevăzute în Legea 101/2021, s-a reinstituit obligația depunerii declarației privind beneficiarul real astfel:

-la înființare;
-anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare;
-dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Totuși, deși legea stabilește că termenul pentru depunerea anuală a declarației privind beneficiarul real este de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare, conform art. 2 din OUG nr.191/2020 antreprenorii care nu au depus încă această declarație și care erau înființați la Registrul Comerțului înainte de intrarea în vigoare a Legii 129/2019 pot să depună această declarație în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă.

Cum se depune declarația?
– personal de către reprezentantul legal la ONRC;
-prin reprezentant, cu dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat
prin mijloace electronice (prin portalul de servicii al ONRC ori pe adresele de mail puse la dispoziție oficiu);
-prin corespondență – poștă, curier.

De ce ai nevoie pentru a depune declarația privind beneficiarul real?
-CUI-ul firmei
-actul constitutiv
-copie buletin administrator
-copiile de buletin ale asociaților care dețin cel puțin 25% din firmă

Ce se întâmplă dacă nu depui declarația de beneficiar real?
Sancțiunile prevăzute de legea 101/2021 sunt următoarele:
În cazul firmelor: amendă între 5.000 lei – 10.000 lei sau chiar dizolvarea firmei pentru o declarație.
În cazul asociațiilor și fundațiilor: amendă de la 200 lei la 2.500 lei sau chiar dizolvarea asociației sau fundației.

Ce firme sunt cele mai expuse riscului de amendă?
Firmele cele mai expuse sunt cele care au aprobat situațiile financiare după data intrării în vigoare a Legii 101/2021. Acestea sunt obligate, în prezent, să depună declarația beneficiarului real.
Totuși, chiar dacă guvernul accelerează procesul de publicare a unei ordonanțe de urgență privind prorogarea termenului, toate firmele care au aprobat situațiile financiare anterior intrării în vigoare a ordonanței, vor trebui să depună declarația privind beneficiarul real.
De reținut:
Societățile care au obligația depunerii declarației privind beneficiarul real vor depune la ONRC o cerere la care vor anexa și declarația.
La înregistrarea la Registrul Comerțului, declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă inclusiv de persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice.
Cei care au aprobat deja situațiile financiare și poate le-au și depus au în continuare obligația de a depune această declarație.

Declaraţia privind beneficiarul real nu se depune la ONPCSB, ci aceasta se depune, după caz:

– la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului;
-la Ministerul Justiției, pentru asociații și fundații;
-la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în cazul fiduciilor sau construcțiilor juridice similare acestora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *