Reducerea plafonului pentru aplicarea impozitului micro în 2025: Ce trebuie să știți?

Odată cu începutul noului an, a intrat în vigoare o modificare semnificativă adusă de OUG 156/2024, care schimbă regulile privind aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Plafonul veniturilor care permite aplicarea acestui regim fiscal a fost redus considerabil, iar verificarea se face în funcție de veniturile realizate la sfârșitul anului precedent. Noile plafoane pentru impozitul micro: …

Concediul de odihnă anual: drept, provocări și implicații ale OUG 156/2024

Concediul de odihnă anual: drept, provocări și implicații ale OUG 156/2024 Concediul de odihnă anual plătit este recunoscut ca un drept fundamental încă din 1948, prin Declarația Universală a Drepturilor Omului. Totuși, chiar și după aproape 80 de ani, mulți salariați nu reușesc să-și efectueze toate zilele de concediu, acumulând restanțe. Codul Muncii stabilește că …

Noul sistem de impozitare a clădirilor, amânat din nou pentru 2026

Guvernul României a decis să amâne din nou aplicarea noului sistem de impozitare locală a clădirilor, stabilit prin OG 16/2022. După ce inițial reforma trebuia să intre în vigoare în 2023, iar apoi a fost amânată pentru 2025, acum termenul a fost mutat la 1 ianuarie 2026, prin OUG 124/2024. Iată ce trebuie să știți …

Schimbări legislative privind salariile minime în construcții și agricultură

Guvernul României a introdus recent noi reglementări privind salariile minime în sectoarele construcțiilor și agriculturii, prin OUG nr. 156/2024. Iată principalele schimbări și implicații: Salariile minime stabilite: 1. Construcții: Salariul minim brut rămâne la 4.582 lei pe lună (aproximativ 27,71 lei/oră). 2. Agricultură și industria alimentară: Salariul minim brut este acum de 4.050 lei pe …

Documente necesare înscrierii la concursul național de acordare a burselor în străinătate

Documentele necesare pentru înscrierea la concurs potrivit regulamentulului privind organizarea și desfășurarea concursului național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare sunt următoarele: 1.Formularul-tip de înscriere la concurs; 2.Copie după cartea de identitate/ pașaport și certificatul de căsătorie, dacă este …

Domenii de interes burse de studii în străinatate

Domeniile de interes ale României pentru care se acordă bursele pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate  Ordin 3789/06.03.2023 1 Administrarea afacerilor 29 Geologie 57 Marketing 2 Agronomie 30 Horticultură 58 Matematică 3 Arhitectură 31 Hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu 59 Materiale …

Burse în străinătate

Daca ești cetățean român, cu domiciliul stabil în România, poți participa la concursul național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare. Condiții obligatorii pentru participanți: sunt studenți în ultimul an la studii universitare de licență; sunt studenți la studii universitare …

Statele de plată nu se mai arhivează 50 de ani

În Monitorul Oficial a fost publicată Legea 195 din 04 iulie 2022 care modifică termenul de arhivare a statelor de plata. Articolul unic, din această lege, prevede: “Începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor …

Programul Rabla pentru electrocasnice

Programul Rabla pentru electrocasnice În ce constă acest program? Acordarea unei reduceri financiare sub forma unui voucher, pentru înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate,cu unele noi, mai performante din punct de vedere energetic. Ce ai de făcut mai exact? Trebuie sa te înscrii în aplicația informatică dedicată programului. Pentru asta accesează acest …